ls aanvulling op de lessen wereldoriëntatie of wanneer een leerkracht afwezig is, is een dag Ridderkunde ideaal. De kinderen wanen zich voor één dag jonkvrouw of ridder. Ze leren niet alleen over de achtergrond van de Middeleeuwen, maar beleven het ook echt. Daardoor ontstaat een ervaring die ze bij blijft.

Wat leren de kinderen deze dag?

De leerlingen leren… over achtergrond van de Middeleeuwen;
De leerlingen kunnen… diverse Middeleeuwse vaardigheden zoals: zwaardvechten en Boogschieten;
De leerlingen weten… hoe de wapenuitrusting van een Ridder er uit ziet, hoe een zwaard is gemaakt, hoe de mensen in de Middeleeuwen leefden, wat de rol was van Ridders;
De leerlingen ervaren… De Middeleeuwen van dichtbij!

Met deze leeractiviteiten komen de volgende kerndoelen aan bod:

52. De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de volgende tijdvakken: jagers en boeren; Grieken en Romeinen; monniken en ridders; steden en staten; ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten; pruiken en revoluties; burgers en stoommachines
58. De leerlingen leren samen met anderen op een respectvolle manier aan bewegingsactiviteiten deelnemen, afspraken maken over het reguleren daarvan, de eigen bewegingsmogelijkheden inschatten en daarmee bij activiteiten rekening houden.

Meer tijd of een bijzonder evenement? Dan is Project Camelot een goede keuze!

08.30 – 09.00 uur: kennismaking
09.00 – 10.00 uur: achtergrond informatie over de Middeleeuwen (Davinci Academie).
10.00 – 10.15 uur: buitenspelen en fruit eten.
10.15 – 11.00 uur: wapenleer; uitleg over de wapenuitrusting van ridders. Maliënkolders, helmen, zwaarden, schilden en een harnas waar de leerlingen uitleg over krijgen en die ze allemaal mogen aantrekken.
11.00 – 12.00 uur: knutsel uur waarbij de leerlingen een schild gaan maken met hun eigen wapen erop.
12.00 – 13.00 uur: pauze
13.00 – 14.30 uur: Schildknapentraining; de leerlingen gaan zwaardvechten, boogschieten en we sluiten af met een Kiddybattle (een gevecht met nepzwaardjes).
14.30 – 15.00 uur: quiz over wat ze vandaag allemaal geleerd hebben.

• Ruimte ter grote van een gymzaal (liefst buiten).
  • Eventueel 2 hulpouders die helpen bij het boogschieten en de Kiddybattle.

€ 350,- per groep per dag

Super presentatie, prachtige spellen en heel erg veel plezier voor alle kinderen (zowel onder- als bovenbouw). Echt een aanrader!

Ridderkunde